Persisterende foramen ovale (PFO)

Wat is een persisterende foramen ovale (PFO)?
De bloedsomloop voor de geboorte verschilt van de bloedsomloop na de geboorte. Voor de geboorte zijn in het hart verschillende verbindingen (ook wel “shunts”) aanwezig, die het zuurstofrijke bloed via de navelstreng en het hart naar het lichaam van de foetus laten stromen zonder tussenkomst van de longen. Na geboorte treden een aantal veranderingen op in de bloedsomloop, waarbij deze shunts spontaan verdwijnen. Een van die shunts is de verbinding tussen de linker- en rechterboezem. Indien deze verbindingen niet volledig verdwijnt is sprake van een persisterende foramen ovale (PFO). Bij een PFO zijn alle onderdelen van het boezemtussenschot (atrium septum) normaal aangelegd alleen is de shunt niet gesloten.

Door het PFO stroomt een zeer klein deel van het zuurstofrijke bloed vanuit de linker- naar de rechterboezem. In tegenstelling tot een atrium septum defect zorgt een PFO nooit voor verwijding van de rechter zijde van het hart.

Patent Foramen Ovale (pfo)
Afbeelding 1. persisterende foramen ovale (1). het boezemtussenschot is normaal aangelegd, alleen is de shunt niet gesloten.

Hoe stellen we de diagnose?
Voor de diagnose PFO wordt gebruik gemaakt van echocardiografie.

De behandeling 
Niet alle PFO’s moeten behandeld worden, alleen als klachten aanwezig zijn.  

Hartkatheterisatie 

Een PFO wordt gesloten met behulp van een hartkatheterisatie. De interventiecardioloog sluit het PFO dan met behulp van een speciaal “parapluutje”. Lees verder bij: onze zorg 

Poliklinische follow-up 
Na het sluiten van een PFO blijven patiënten onder controle. Na de hartkatheterisatie zal voor een aantal maanden bloedverdunners worden gegeven. 

Endocarditis profylaxe is minimaal het eerste half jaar na het sluiten van een PFO geïndiceerd en in sommige gevallen langer. De cardioloog zal u hier verder over voorlichten. 

Bron illustraties: http://www.chd-diagrams.com

Resection Of Subvalvular Membrane

Illustrations are licensed under Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License by the New Media Center of the University of Basel