Zeldzame hartafwijking innovatief via ballon-oprekking behandeld

Binnen CAHAL voeren we bij zeldzame aangeboren hartafwijkingen soms ingewikkelde ingrepen uit. Afgelopen zomer werd een patiënt met “Cor Triatriatum” behandeld middels een ballon-oprekking in plaats van een openhartoperatie. Waarom is dat bijzonder?

Wat is een Cor Triatriatum
Een normaal hart heeft twee boezems en twee hartkamers. Bij het zogenoemde Cor Triatriatum, een uiterst zeldzame aangeboren hartafwijking, zijn er als het ware drie boezems. Dat wil zeggen, er is een vlies in de linkerboezem, waardoor een achterste en een voorste compartiment ontstaat. Door een nauwe opening in het vlies tussen deze beide compartimenten stroomt het bloed vanuit de longen naar de linker hartkamer om daarna het lichaam in te worden gepompt. Die nauwe opening veroorzaakt een belemmering voor de bloeddoorstroming en zorgt voor een verhoogde druk in de longen. Patiënten krijgen hierdoor op den duur klachten van verminderd inspanningsvermogen en kortademigheid.

Standaard behandeling
De standaard behandeling is het ‘wegknippen van een stukje uit dit vlies’ door de hartchirurg, gespecialiseerd in aangeboren hartaandoeningen tijdens een openhartoperatie. Het hart moet worden stilgelegd en aangesloten op de hartlong machine. De operatie is technisch niet ingewikkeld, maar voor de patiënt ingrijpend. Als deze ingreep met een hartkatheterisatie via de lies zou kunnen, is dat voor de patiënt veel minder belastend.

Verkennen minder invasieve behandelingsopties
In aanloop naar de uitvoering van deze bijzondere verrichting hebben we in de afgelopen jaren een aantal keren, tijdens een standaard operatie bij een Cor Triatriatum, terwijl het hart al was stilgelegd, onder direct zicht een ballon in de nauwe opening in het vlies opgeblazen om te kijken of dat veilig zou kunnen. Dat leek zeker het geval. Daarna werd het vlies alsnog weggeknipt om de operatie af te ronden. Dit hebben we in 2015 in een wetenschappelijk tijdschrift gepubliceerd

Inmiddels hadden Amerikaanse cardiologen, voortbordurend op onze waarnemingen, twee patiënten behandeld met ballon-oprekking en dit vorig jaar gepubliceerd. Gewapend met deze kennis hebben we onze patiënt voorgesteld om de ballon-oprekking via de lies uit te voeren.

Behandeling middels ballon-oprekking
Deze zomer hebben CAHAL cardiologen Rob de Winter, Frank van de Kley, Berto Bouma en congenitaal chirurg Dave Koolbergen de ballon-oprekking succesvol uitgevoerd. De patiënt is daarbij onder volledige narcose. Een speciale katheter met “elektrische” draad wordt vanuit de lies naar de rechterboezem gebracht. Een gaatje wordt gebrand in het boezemtussenschot om in de achterste linkerboezem ruimte te komen. Met een speciale stuurbare katheter wordt met dezelfde “elektrische” draad een gaatje midden in het vlies gebrand. Daarna, met eerst kleine en vervolgens steeds grotere ballonnen, wordt het gat opgerekt om zodoende de bloeddoorstroming tussen het achterste en voorste deel van de linkerboezem te verbeteren. Na de ingreep was de patiënt snel wakker en dezelfde dag weer op de been. De volgende dag kon de patiënt in goede conditie naar huis. Twee maanden later is de doorstroming in de boezem bij controle nog steeds flink verbeterd. De patiënt vertelt enorm te zijn opgeknapt: “ik ben aan mijn tweede jeugd begonnen”.

Innovatie en teamwork
Door creativiteit en goede samenwerking tussen hartchirurgen, interventiecardiologen en cardiologen gespecialiseerd in beeldvorming bij aangeboren hartaandoeningen is het mogelijk dit soort nieuwe ingrepen uit te voeren binnen het CAHAL.

Daarnaast is deze ingreep meermaals met een vast team op de operatiekamer getest en konden we vervolgens, natuurlijk in overleg met de patiënt, de ingreep via de lies uitvoeren.

Innovatie en teamwork komen zo ten goede aan onze patiënten!

© CAHAL 3 oktober 2022