Een saturatiemeter kan een kinderleven redden
Een hartaandoening is de grootste doodsoorzaak bij kinderen. Uit onderzoek van het CAHAL, onder leiding van professor Nico Blom, professor Arjan te Pas en Dr. Ilona Narayen blijkt dat op een éénvoudige manier tot wel 35 kinderlevens per jaar kunnen worden gered. Dit door het zuurstofgehalte te meten bij alle pasgeborenen, zowel thuis als in het ziekenhuis. Stichting Hartekind start een project om alle verloskundigen in Nederland van een saturatiemeter te voorzien.
De 20-weken echo is een belangrijke screening op ernstige hartaandoeningen te ontdekken. Op dit moment wordt nog ongeveer 30-40% van de kritische hartaandoening gemist. Het is belangrijk om een kritische hartaandoening snel te ontdekken, zodat ingegrepen kan worden. Als dit niet op tijd gebeurt, overlijden baby’s met een kritische aangeboren hartaandoening in de eerste levensmaand. Symptomen worden vaak pas een paar dagen na de geboorte zichtbaar. Uit onderzoek blijkt dat een kritische hartaandoening snel en makkelijk kan worden ontdekt na de geboorte een saturatiemeting uit te voeren.
35 kinderlevens per jaar redden
Door de hartaandoening na de geboorte te vaststellen met een saturatiemeting, kan een baby vaak nog op tijd geholpen worden.
“Tijd is essentieel bij kinderen met een kritische hartaandoening. Velen zijn te behandelen, als we er maar op tijd bij zijn. De saturatiemeters zijn voor een verloskundigen een grote investering. Het is ontzettend mooi dat Stichting Hartekind het mogelijk gaat maken om de verloskundigen in Nederland de saturatiemeter te overhandigen”, aldus professor Nico Blom.
Uitrol vanaf begin januari
De uitrol van de saturatiemeters start in het begin van het nieuwe jaar. Het doel is om in ieder geval de helft van de ongeveer 1.600 verloskundigen in Nederland een saturatiemeter te overhandigen in 2022. De eerste uitrol is mogelijk door een grote donatie vanuit het Stichting Edwin Bouw Fonds. Meer informatie over het project en informatie voor eerstelijns verloskundigen is terug te vinden op deze pagina.
Doneren voor dit project kan hier