Reumatische hartafwijkingen

Wat zijn Reumatische hartafwijkingen?
Reumatische koorts is een inflammatoire multisysteemziekte (meerdere orgaan systemen zijn betrokken) die ontstaat als reactie op een eerder doorgemaakte infectie met een bepaalde streptokokken bacterie (groep A streptokokken). De meest voorkomende symptomen zijn koorts, ontsteking van meerdere gewrichten en een carditis (ontsteking van het hart). Acuut reuma komt voornamelijk voor bij kinderen tussen de 5 en 15 jaar oud. Tegenwoordig is de diagnose acuut reuma zeldaam in de westerse wereld.

Door acuut reuma kunnen verschillende hartkleppen beschadigd raken, meestal betreft het de mitralisklep en iets minder vaak de aortaklep. Beschadiging van de tricuspidalis- en pulmonalisklep is zeldzaam. Daarnaast kunnen er ook problemen ontstaan in de geleiding van de elektrische impuls door het hart.

Hoe stellen we de diagnose?
De diagnose en behandeling van acuut reuma gebeurt vaak in een team van specialisten. Voor het beoordelen van het hart wordt gebruik gemaakt van onder andere echocardiografie en een ECG.

De behandeling en follow-up
De behandeling van reumatische koorts bestaat uit medicatie (antibiotica en ontstekking remmers). Afhankelijk van de mate van betrokkenheid van het hart / beschadiging van de hartkleppen zal specifieke behandeling (operatie) op termijn noodzakelijk zijn.