Myocarditis

Wat is een Myocarditis?

Een myocarditis is een ontsteking van de hartspier (het myocard). Vaak ontstaat deze ontsteking door een virusinfectie maar andere oorzaken zijn ook mogelijk (bijvoorbeeld na bestraling en door een auto-immuun reactie). Door de ontsteking kan de hartspier beschadigd raken, dit kan leiden tot hartfalen (verminderde knijpkracht van het hart) en hartritmestoornissen. Soms is het hartzakje (het pericard) ook ontstoken, dat noemen we een peri-myocarditis.

De symptomen van een myocardtis zijn wisselend. Sommige patiënten hebben weinig klachten, waar anderen last hebben van hartfalen en ernstige hartritmestoornissen. 

Hoe stellen we de diagnose?

Voor de diagnose maken we onder andere gebruik van echocardiografie, ECG, MRI, bloedonderzoek en een soms biopt van de hartspier. 

De behandeling

De behandeling van een myocarditis is gericht op de oorzaak en de gevolgen van de myocarditis op het hart. Bij een bacteriële oorzaak zal antibiotica worden gegeven en bij een auto-immuun ziekte medicijnen die het immuunsysteem remmen. Een virusinfectie behoeft meestal geen specifieke behandeling.

Indien sprake is van hartfalen zal dit worden behandeld met medicijnen die de knijpkracht van het hart ondersteunen. In uitzonderlijke gevallen is de functie van het hart zo slecht dat ondersteuning met een ECMO noodzakelijk is. Hartritmestoornissen zullen doorgaans met medicatie worden behandeld.

Gezien het risico op hartritmestoornissen zal een sport-/inspanningsverbod worden afgesproken voor een periode van een aantal maanden.    

Poliklinische follow-up

Afhankelijk van de mate van schade die door de myocarditis aan de hartspier is ontstaan, zal volledig of gedeeltelijk herstel optreden. Sommige patiënten blijven in meer of mindere mate last houden van hartfalen, hartritmestoornissen en beschadiging van de hartspier (cardiomyopathie).