Promotie Telemonitoring bij patiënten met een aangeboren hartaandoening
Dinsdag 4 juni promoveerde Maarten Koole (cardioloog verbonden aan Rode Kruis Ziekenhuis Beverwijk, Cardiologie Centra Nederland en Amsterdam Universitair Medisch Centrum) op zijn proefschrift getiteld: “Digital remote monitoring in adult congenital heart disease patients: lessons learned and recommendations” (promoter prof. dr. B.J.M. Mulder; co-promotores: dr. B.J. Bouma en dr. M.J. Schuuring).
In het onderzoek van Maarten stond de vraag centraal of de zorg voor mensen met een aangeboren hartziekte met verhoogde kans op ritmestoornissen, hartfalen of met een lastig in te stellen bloeddruk verbetert door deelname aan een programma waarbij de deelnemers thuis op bepaalde momenten hun hartritme vastleggen, hun bloeddruk en gewicht meten en deze gegevens via een app op hun mobiele telefoon doorgeven aan hun behandelaar. Dit kan dan vervolgens leiden tot aanpassing van de behandeling of een geruststelling dat het ‘goed zit’.
Onderzoek doen kost geld en een belangrijk deel van de kosten werd gedekt door een succesvolle crowdfunding actie in samenwerking met de Nederlandse Hartstichting. Deze manier van geld inzamelen voor wetenschappelijk medisch onderzoek was nieuw en is ook beschreven in dit proefschrift. Het mooie van deze crowdfunding actie was dat er een inspirerende interactie ontstond tussen de donateurs en de onderzoekers. Donateurs gaven de onderzoekers de bevestiging dat zij dit onderzoek nuttig vinden. Bovendien genereerde deze actie positieve aandacht voor mensen met een aangeboren hartaandoening.
Het eerste deel van het onderzoek richtte zich op de vraag wat de kenmerken zijn van mensen met aangeboren hartziekten die het meest baat hebben bij thuismonitoring. Vervolgens werden mensen met deze kenmerken gevraagd mee te doen aan ons onderzoek. Uit het onderzoek bleek dat hartritmestoornissen vaker werden gevonden met behulp van dit thuismonitoring programma dan voorheen het geval was en dat dit leidde tot zinvolle aanpassingen in de behandeling.
Mobiele telefoons en horloges zijn er allang niet meer alleen om te bellen of te kijken hoe laat het is. Zij hebben nu steeds betere sensoren om allerlei metingen te doen aan het lichaam. Patiënten kunnen zo deze gegevens online delen met hun behandelteam. Zonder naar het ziekenhuis te komen kunnen zij via apps snel en makkelijk communiceren met hun behandelteam om te zien of het goed gaat of dat de behandeling moet worden aangepast. De ontwikkelingen op dit gebied gaan steeds sneller. Deze nieuwe mogelijkheden zullen ook leiden tot nieuwe inzichten en behandelingen. Wetenschappelijk onderzoek speelt hierbij een belangrijke rol.
Het proefschrift is online beschikbaar via deze link