Specialistische operaties in het CAHAL: ‘Ze bieden zekerheid in onzekere tijden’
Stel je voor: je hoort als ouder dat je ongeboren baby een aandoening heeft die bijna nooit voorkomt. Vanwege de zeldzaamheid is de afloop onzeker. Wat doe je dan? Jody en Dennis van Lit kwamen voor dit vraagstuk te staan. Via een ander academisch ziekenhuis werden zij doorverwezen naar het Centrum Aangeboren Hartafwijkingen Amsterdam-Leiden (CAHAL). “We zijn blij dat we hier de juiste specialistische zorg hebben gekregen”, vertellen de ouders.
In het Willem Alexander Kinderziekenhuis van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) ligt de twee maanden oude Ace rustig te slapen. Tijdens zijn korte bestaan heeft de baby al veel meegemaakt. In de baarmoeder onderging hij een operatie en een paar dagen na zijn geboorte werd er bij hem een ingewikkelde longoperatie uitgevoerd. Inmiddels gaat het goed met Ace en kan hij uit het ziekenhuis worden ontslagen. Deze week mag hij met zijn ouders mee naar huis in Gameren.
Grote cyste in long
Voor de ouders is het ontslag een afsluiting van een hectische periode. Samen blikken ze terug: “Halverwege de zwangerschap kregen we te horen dat er iets mis was. Sindsdien zijn we met de week gaan leven, van screening naar screening”, vertelt vader Dennis. Naarmate de zwangerschap vordert blijkt dat Ace een grote cyste heeft in zijn linkerlong, ook wel een Congenital pulmonary airway malformation (CPAM) genoemd. Bij Ace werden de cystes zo groot, dat zijn hart en longen in verdrukking kwamen.
Lees het hele artikel op de website van het LUMC.