CAHAL symposium lezing Roel van der Palen uitgelicht

Over twee weken vindt het CAHAL symposium plaats. In aanloop daar naartoe zetten we een aantal sprekers en diens onderwerp in de schijnwerpers.

Maak vandaag kennis met dr. Roel van der Palen, kindercardioloog, locatie LUMC. Zijn voordracht gaat over ‘De resultaten van de arteriële switch operatie in het CAHAL’.

Roel Van Der Palen

In het Centrum Aangeboren Hartafwijkingen Amsterdam-Leiden is de arteriële switch operatie (ASO) voor de correctie van de hartafwijking Transpositie van de Grote Vaten al in 1977 gestart (Leiden), slechts twee jaar na de eerste succesvolle ASO door Jatene in 1975. In die tijd was deze nieuwe techniek zeer omstreden vanwege de relatief hoge vroege mortaliteit, maar later – in het midden van de jaren tachtig – verving de ASO techniek wereldwijd de atriale switch operatie. Tegenwoordig is de operatieve mortaliteit zeer laag en wordt de ASO beschouwd als een belangrijke mijlpaal in de evolutie van de congenitale hartchirurgie.

Langetermijnuitkomsten voor patiënten na ASO uitgevoerd in het Leids Universitair Medisch Centrum over een periode van 43 jaar zullen worden besproken met de nadruk op frequentie en type van heroperaties en katheterinterventies. Verder zal een gedetailleerde analyse van de functie van de neo-aortaklep en de dilatatie van de neo-aortawortel in de loop der tijd worden gepresenteerd met identificatie van risicofactoren voor neo-aortakleplekkage.

De lezing is interessant voor kinderverpleegkundigen, kinder-IC verpleegkundigen, kinderartsen, kinderarts-cardex, kinderarts-intensivisten, kindercardiologen, ACHD cardiologen en cardiologen.

Benieuwd naar de overige lezingen op het programma van het CAHAL symposium? Klik dan op onderstaande button.

Button Programma

Laat u tijdens het CAHAL Symposium op 9 september 2022 inspireren aan de hand van een programma volop gevuld met wetenschappelijke en educatieve lezingen. Koop hier uw ticket!

Button Inschrijven 1

© CAHAL 25 augustus 2022