Bio

Dhr. Drs. R.L.F. (Roel) van der Palen is kindercardioloog en heeft als specifiek aandachtsgebied de niet-invasieve beeldvorming van aangeboren hartafwijkingen. Naast echocardiografie omvat dit de onderzoeken middels MRI en CT, wat hij in directe samenwerking met de afdeling Radiologie coördineert.

Sinds 2016 is hij als staflid werkzaam in het kinderhartcentrum van het Leids Universitair Medisch Centrum. Naast de directe zorg voor de kindercardiologische patiënt, richt hij zich op patiëntgericht en toegepast wetenschappelijk onderzoek. Tijdens zijn promotieonderzoek integreerde hij een recente technologische MRI ontwikkeling bij patiënten met een verwijde grote lichaamsslagader. Met deze nieuwe MRI techniek worden bloedstroompatronen in de grote bloedvaten zichtbaar gemaakt waarmee risico’s voor patiënten – geopereerd aan een aangeboren hartafwijking – inzichtelijk konden worden gemaakt. Van der Palen ontving hiervoor een Dekkerbeurs van de Hartstichting.

Zijn opleiding tot kindercardioloog volgde hij in het CAHAL (Centrum Aangeboren Hartafwijkingen Amsterdam-Leiden), en deed onderzoek in Chicago (USA), bij de afdelingen Radiologie en Kindercardiologie van het Ann & Robert H. Lurie Children’s Hospital of Chicago en de Feinberg School of Medicine – Northwestern University.

Publicaties

Oxygen Uptake Efficiency Slope is Strongly Correlated to VO2peak Long-Term After Arterial Switch Operation.
Pediatric cardiology
Edition: 0172-0643
Wall shear stress in the thoracic aorta at rest and with dobutamine stress after arterial switch operation.
European journal of cardio-thoracic surgery : official journal of the European Association for Cardio-thoracic Surgery
Edition: 1010-7940
Reproducibility of Aorta Segmentation on 4D Flow MRI in Healthy Volunteers.
Journal of magnetic resonance imaging : JMRI
Edition: 1053-1807
Imaging large arteries after arterial switch operation.
Heart (British Cardiac Society)
Edition: 1355-6037 | Pages: 891-950
Altered Ascending Aorta Hemodynamics in Patients After Arterial Switch Operation for Transposition of the Great Arteries.
Journal of magnetic resonance imaging : JMRI
Edition: 1053-1807 | Pages: 1105-1116