Bio

Dhr. Drs. R.L.F. (Roel) van der Palen is kindercardioloog en heeft als specifiek aandachtsgebied de niet-invasieve beeldvorming van aangeboren hartafwijkingen. Naast echocardiografie omvat dit de onderzoeken middels MRI en CT, wat hij in directe samenwerking met de afdeling Radiologie coördineert.

Sinds 2016 is hij als staflid werkzaam in het kinderhartcentrum van het Leids Universitair Medisch Centrum. Naast de directe zorg voor de kindercardiologische patiënt, richt hij zich op patiëntgericht en toegepast wetenschappelijk onderzoek. Tijdens zijn promotieonderzoek integreerde hij een recente technologische MRI ontwikkeling bij patiënten met een verwijde grote lichaamsslagader. Met deze nieuwe MRI techniek worden bloedstroompatronen in de grote bloedvaten zichtbaar gemaakt waarmee risico’s voor patiënten – geopereerd aan een aangeboren hartafwijking – inzichtelijk konden worden gemaakt. Van der Palen ontving hiervoor een Dekkerbeurs van de Hartstichting.

Zijn opleiding tot kindercardioloog volgde hij in het CAHAL (Centrum Aangeboren Hartafwijkingen Amsterdam-Leiden), en deed onderzoek in Chicago (USA), bij de afdelingen Radiologie en Kindercardiologie van het Ann & Robert H. Lurie Children’s Hospital of Chicago en de Feinberg School of Medicine – Northwestern University.

Publicaties

Reinfection With Severe Acute Respiratory Syndrome Coronavirus 2 Without Recurrence of Multisystem Inflammatory Syndrome in Children.
The Pediatric infectious disease journal
Edition: 0891-3668
Acute kidney injury after the arterial switch operation: incidence, risk factors, and outcomes.
Cardiology in the young
Edition: 1047-9511 | Pages: 1-6
Long-term outcome after the arterial switch operation: 43 years of experience.
European journal of cardio-thoracic surgery : official journal of the European Association for Cardio-thoracic Surgery
Edition: 1010-7940 | Pages: 968-977
Geometrically induced wall shear stress variability in CFD-MRI coupled simulations of blood flow in the thoracic aortas.
Computers in biology and medicine
Edition: 0010-4825 | Pages: 104385
Wall shear stress in the thoracic aorta at rest and with dobutamine stress after arterial switch operation.
European journal of cardio-thoracic surgery : official journal of the European Association for Cardio-thoracic Surgery
Edition: 1010-7940 | Pages: 814-822