CAHAL Cardioloog afgestudeerd tot seksuoloog

P Kies

Philippine Kiès, Cardioloog werkzaam in het Leids Universitair Medisch Centrum ontving in Oktober haar diploma tot seksuoloog.

De tweejarige opleiding (voor BIG-geregistreerde psychotherapeuten, psychiaters, artsen, klinisch psychologen, orthopedagogen en GZ-psychologen) wilde Kiès volgen omdat zij en haar collega’s in de dagelijkse praktijk, van de levenslange zorg, voor mensen met een aangeboren hartaandoening zien dat ook de niet-cardiale maar vooral psychosociale impact van de hartaandoening een centraal punt inneemt in het leven van die persoon. Klik op deze link en kom achter de beweegredenen waarom Philippine deze studie is gaan volgen.

In de loop van de afgelopen 10 jaar is er gelukkig wel meer aandacht voor en zijn er een aantal interventies opgestart, zoals het door Hartekind gefinancierde project om digitale informatie, zoals de podcast Hartenlust te creëren. Dat heeft als doel: het bespreekbaar maken van seksuele ontwikkeling en het aangaan van relaties en intimiteit voor kinderen en adolescenten met aangeboren hartaandoeningen.  
Onderzoek toont aan dat patiënten meer informatie op het thema intimiteit en seksualiteit zouden verkrijgen van hun behandelaar, maar dat zowel patiënt als behandelaar het uitdagend vinden om hierover te beginnen. “Daarom vinden we het belangrijk dat we erachter komen hoe we dit voor patiënten en diens naasten beter kunnen organiseren. We hebben samen met de patiëntvereniging vragenlijsten omtrent seksualiteit gemaakt. Met een QR code kom je uit bij een aparte lijst voor patiënten, partners en ouders. Deze staan tot 1 januari as open. Tot nu toe zien we dat 3x zoveel vrouwen (ook meer moeders) als mannen deze hebben ingevuld. We hopen dat de komende weken nog wat meer mannen en partners de vragenlijst willen invullen zodat we ook van hen een goed beeld krijgen. Uiteindelijk willen we aan alle betrokkenen uit deze doelgroep meer passende zorg bieden.
Ook vind ik het fantastisch de functie van cardioloog en seksuoloog te kunnen combineren in een driejarig project, dat we dankzij een subsidie van ZonMw programma Palliantie tezamen met Amsterdam UMC, Dijklander en Erasmus MC te kunnen uitvoeren. Hierbij richten we ons op het belang van het bespreken van veranderingen in intimiteit en seksualiteit met patiënten met o.a. gevorderde hartfalen, aldus Kiès.

Meer informatie over dit onderwerp, vind je, naast de hyperlinks in bovenstaande tekst, hier

© CAHAL 15 november 2024