Nu terug te kijken: PEARS webinar

Begin deze maand organiseerde het CAHAL een webinar met als onderwerp de PEARS (‘Personalized External Aortic Root Support) procedure. Dit is een operatietechniek waarbij gebruik gemaakt wordt van een op maat gemaakte aortaprothese voor patiënten met het Marfansyndroom en aanverwante erfelijke aortaproblemen. Uniek aan deze procedure is dat er geen gebruik gemaakt wordt van een hart-longmachine en de aortaklep bespaard blijft.

Tijdens het webinar gaf congenitaal cardio thoracaal chirurg Dr. Dave Koolbergen eerst uitleg over het medische en technische aspect van de procedure.
De kijker werd daarna meegenomen door Natascha Schager en Shanaz Jodhabier, verpleegkundigen op de afdeling cardiothoracale chirurgie, en vertelden over de zorg die zij verstrekken vanuit verpleegkundig perspectief voor deze patiënten. Tot tot slot ging Dr. Koolbergen in gesprek met patiënt Anne Karelse, die in 2021 de PEARS-operatie onderging. Haar patiëntverhaal over haar leven met Marfan en de PEARS-procedure is hier te lezen.

Heeft u dit interessante webinar niet live kunnen volgen? Kijk het webinar dan hieronder terug.

© CAHAL 20 juni 2022