Bio

Dhr. Dr. D.R. (Dave) Koolbergen is kinderhartchirurg/chirurg voor aangeboren hartafwijkingen bij volwassenen in het CAHAL waarbij hij werkzaam is binnen het Hart Long Centrum Leiden in het LUMC en het AMC Hartcentrum in Amsterdam.

In 2002 voltooide dr. D.R. Koolbergen zijn opleiding tot cardio-thoracaal chirurg in Leiden en specialiseerde zich daarna tot chirurg voor aangeboren hartafwijkingen onder leiding van prof dr. M.G. Hazekamp. In januari 2003 promoveerde hij op het proefschrift met de titel “The pathology of aortic and pulmonary homograft valves” waarin hij onderzocht waarom menselijke donorhartkleppen eerder aan slijtage onderhevig zijn.

Binnen, maar ook naast de kinderhartchirurgie, heeft dr. Koolbergen zich verder gespecialiseerd in hartklepreparaties en klepsparende chirurgie bij volwassenen en kinderen. Het betreft hier onder andere reparatie van bicuspide (twee-slippige) aortakleppen en aangeboren afwijkingen van de mitralisklep. Daarnaast heeft hij ruime expertise in klepsparende aortawortelvervanging en reparatie van de mitralisklep bij patiënten met het syndroom van Marfan of andere bindweefselziekten.

Publicaties

A modified surgical technique for aortopexy in tracheobronchomalacia.
Interactive cardiovascular and thoracic surgery
Edition: 1569-9293 | Pages: 462-468
Long-term outcome after the arterial switch operation: 43 years of experience.
European journal of cardio-thoracic surgery : official journal of the European Association for Cardio-thoracic Surgery
Edition: 1010-7940 | Pages: 968-977
Multimodality Evaluation of a Septal Cystic Cavity and Ventricular Septal Defect in the Setting of Neurocysticercosis and Endocarditis.
Circulation. Cardiovascular imaging
Edition: 1941-9651 | Pages: e011688
The Clinical Spectrum of Kommerell's Diverticulum in Adults with a Right-Sided Aortic Arch: A Case Series and Literature Overview.
Journal of cardiovascular development and disease
Edition: 2308-3425
Björk-Fontan and the Restoration of Right-Sided Conduits.
JACC. Case reports
Edition: 2666-0849 | Pages: 217-219