Bio

Dhr. Dr. D.R. (Dave) Koolbergen is kinderhartchirurg/chirurg voor aangeboren hartafwijkingen bij volwassenen in het CAHAL waarbij hij werkzaam is binnen het Hart Long Centrum Leiden in het LUMC en het AMC Hartcentrum in Amsterdam.

In 2002 voltooide dr. D.R. Koolbergen zijn opleiding tot cardio-thoracaal chirurg in Leiden en specialiseerde zich daarna tot chirurg voor aangeboren hartafwijkingen onder leiding van prof dr. M.G. Hazekamp. In januari 2003 promoveerde hij op het proefschrift met de titel “The pathology of aortic and pulmonary homograft valves” waarin hij onderzocht waarom menselijke donorhartkleppen eerder aan slijtage onderhevig zijn.

Binnen, maar ook naast de kinderhartchirurgie, heeft dr. Koolbergen zich verder gespecialiseerd in hartklepreparaties en klepsparende chirurgie bij volwassenen en kinderen. Het betreft hier onder andere reparatie van bicuspide (twee-slippige) aortakleppen en aangeboren afwijkingen van de mitralisklep. Daarnaast heeft hij ruime expertise in klepsparende aortawortelvervanging en reparatie van de mitralisklep bij patiënten met het syndroom van Marfan of andere bindweefselziekten.

Publicaties

Liver X receptors are required for thymic resilience and T cell output.
The Journal of experimental medicine
Edition: 1540-9538
Influence of age on scar tissue: A retrospective study on the differences in scar tissue development between children and adults.
Journal of plastic, reconstructive & aesthetic surgery : JPRAS
Edition: 1748-6815 | Pages: 1357-1404
Glycoproteomic Analysis of the Aortic Extracellular Matrix in Marfan Patients.
Arteriosclerosis, thrombosis, and vascular biology
Edition: 1079-5642 | Pages: 1859-1873
Progression of aortic root dilatation and aortic valve regurgitation after the arterial switch operation.
Heart (British Cardiac Society)
Edition: 1355-6037 | Pages: 1732-1740
Abnormal blood flow and wall shear stress are present in corrected aortic coarctation despite successful surgical repair.
The Journal of cardiovascular surgery
Edition: 0021-9509 | Pages: 152-154