CAHAL samenwerking met Ghana

Als CAHAL vinden wij het belangrijk om kennis en ervaringen over de behandeling van aangeboren hartafwijkingen te delen met het buitenland. Zo draaien wij al jaren de succesvolle “Kinderhartmissie in Suriname”.

Recent is in samenwerking met een collega van het Deutsches Herzzentrum Berlin: Prof. Charles Yankah en zijn taskforce Global Heart Care, die cardiovasculaire trainingsprogramma’s opzet voor chirurgische en katheter-interventionele zorg namens de NGO Pan-African Society for Cardiothoracic Surgery (PASCaTS),  een katheter-interventioneel behandelprogramma in Ghana opgestart voor kinderen met een aangeboren hartafwijking. Kinderinterventiecardioloog Regina Bökenkamp is de afgelopen maanden meerdere malen naar het University of Ghana Medical Center in Accra afgereisd en heeft daar recent de eerste kinderen succesvol behandeld met een hartkatheterisatie.

Hc Foto 2
Het internationale behandelteam van hart experts.

“Uiteraard vergt zo’n project veel voorbereiding. Enkele maanden geleden vloog ik naar Ghana om te beoordelen welke kinderen we kunnen behandelen met een hartkatheterisatie. Bij terugkomst in Nederland heb ik via goede doelen en de industrie materialen verzameld voor de behandeling. In Ghana hebben ze in het ziekenhuis wel een volledige hartkatheterisatiekamer, maar ontbreekt het aan materialen als ballonkatheters waarmee je bijvoorbeeld een hartklep kunt oprekken”, aldus Regina.     

Met dit uniek programma worden niet alleen kinderen behandeld, maar ook kennis met de lokale artsen en verpleegkundigen gedeeld. Net zoals bij de kinderhartmissie in Suriname waren meerdere CAHAL experts betrokken (o.a. een operatie assistent en een kindercardio-anesthesioloog). Alle professionals maakten  deel uit van een internationaal behandelteam met leden uit Zuid-Afrika (Bloemfontein) en Duitsland (Berlijn), om de behandeling in Ghana te begeleiden.

De lokale media in Ghana waren inmiddels ook op de hoogte. Zij berichtten dat Regina Bökenkamp de eerst vrouwelijke kinderinterventiecardioloog is in het westelijke deel van Afrika, die een hartkatheterisatie heeft uitgevoerd bij een kind!   

Hc Foto 1
De eerste hartkatheterisatie in Ghana door dr. Bökenkamp.
© CAHAL 31 juli 2023