CAHAL op het European Society of Cardiology congres in Londen

Van vrijdag 30 augustus tot en met maandag 2 september was het European Society of Cardiology (ESC)congres in Londen. Dit jaarlijkse congres is een van de grootste medische congressen ter wereld en werd bezocht door 31.800 medisch professionals. Het CAHAL was zoals ieder jaar goed vertegenwoordigd in het programma.

Anastasia Egorova, ACHD cardioloog was voorzitter van de sessie: “Molecular tools to understand the complexity of adult congenital heart disease”. In deze sessie werd onder andere gesproken over hoe basaal wetenschappelijke ontwikkelingen gebruikt kunnen worden om het klinisch beloop van patiënten met een aangeboren hartaandoening beter te begrijpen.

Diederick Verheijen, PHD-kandidaat gaf twee presentaties tijdens het congres:  “Histological assessment of the shared vascular wall in anomalous aortic origin of coronary arteries with an interarterial course” en “Invasive testing leads to significantly altered (surgical) management strategy in coronary anomalies with interarterial course: 3 year interim analysis of MuSCAT”.
De presentaties gingen over de resultaten van een nationaal Nederlands onderzoek over patiënten met een afwijkende oorsprong (uit een ander plek in de aorta) en beloop van de kransslagaders – de MuSCAT. In deze studie ondergingen alle patiënten met een afwijkend beloop van de kransslagvaten middels een katheter drukmetingen van deze bloedvaten. Het belangrijkste resultaat was dat de nieuwe metingen een grote invloed hebben op de uiteindelijke beslissing om de kransslagvaten te opereren middels een openhartoperatie: in 24% van de gevallen werd een andere beslissing genomen op basis van de nieuwe metingen. Voor deze studie kreeg hij de prijs voor het beste onderzoek van het congres op het gebied van aangeboren hartaandoeningen.

Berto Bouma, ACHD-cardioloog hield een presentatie over het implanteren van een biologische aortaklep in patiënten met een aangeboren hartaandoening via een hartkatheterisatie. Dit is een ingreep voor zowel oudere als jongere patiënten die al meerdere hartoperaties hebben ondergaan.
Cardiologen en chirurgen denken na om in geval van een hartklepvervanging een strategie te hebben, waarbij er zo min mogelijk hartoperaties nodig zijn en bijvoorbeeld een mechanische hartklep op jonge leeftijd voorkomen kan worden.

© CAHAL 6 september 2024