Bio

Dhr. Prof. dr. M.J. (Martin Jan) Schalij is cardioloog en heeft als aandachtsgebieden hartritmestoornissen, interventiecardiologie en kwaliteit en veiligheid van zorg.

In 1988 promoveerde hij op het onderwerp “Anisotropic conduction and ventricular tachycardia”. In 1992 rondde hij zijn opleiding als cardioloog af in het Leids Universitair Medisch Centrum, waar hij sindsdien werkzaam is.

Sinds juli 2011 is hij afdelingshoofd en opleider van de afdeling Hartziekten van het LUMC. Onder zijn leiding worden alle diagnostiek en behandelingen uitgevoerd, waarbij gebruik wordt gemaakt van de nieuwste technieken op het gebied van interventiecardiologie, zoals het implanteren en het repareren van een van de hartkleppen middels een katheterinterventie. Tevens is onder zijn leiding gestart met het ontwikkelen van de regionale zorgpaden waarbij het MISSION! acuut infarct, gestart in 2004, behoort tot de meest succesvolle zorginnovaties in de cardiologie.

Belangrijke onderwerpen voor de komende jaren zijn het betaalbaar houden van de zorg en het verbeteren van de kwaliteit en veiligheid. Het uitgangspunt daarbij is dat de zorg veilig, effectief en transparant moet zijn. Met andere woorden: de patiënt die aan onze zorg is toevertrouwd moet er op kunnen vertrouwen dat wij helder zijn over onze resultaten, ons uiterste doen om veilige zorg te leveren en dat wat wij doen effectief is!

Publicaties

Tolerability and beneficial effects of sacubitril/valsartan on systemic right ventricular failure.
Heart (British Cardiac Society)
Edition: 1355-6037 | Pages: heartjnl-2022-322332
Improved prehospital triage for acute cardiac care: results from HART-c, a multicentre prospective study.
Netherlands heart journal : monthly journal of the Netherlands Society of Cardiology and the Netherlands Heart Foundation
Edition: 1568-5888 | Pages: 202-209
Contemporary Management Strategies of Baffle Leaks in Adults with a Failing Systemic Right Ventricle Late after Atrial Switch: A Case Series and Literature Overview.
Journal of cardiovascular development and disease
Edition: 2308-3425 | Pages: 129
Coronary calcium score in COVID-19 survivors: Association with cardiac injury and cardiac function after 6 weeks.
American heart journal plus : cardiology research and practice
Edition: 2666-6022 | Pages: 100280
Mobile health vs. standard care after cardiac surgery: results of The Box 2.0 study.
Europace : European pacing, arrhythmias, and cardiac electrophysiology : journal of the working groups on cardiac pacing, arrhythmias, and cardiac cellular electrophysiology of the European Society of Cardiology
Edition: 1099-5129 | Pages: 49-58