Bio

Dhr. Prof. dr. M.J. (Martin Jan) Schalij is cardioloog en heeft als aandachtsgebieden hartritmestoornissen, interventiecardiologie en kwaliteit en veiligheid van zorg.

In 1988 promoveerde hij op het onderwerp “Anisotropic conduction and ventricular tachycardia”. In 1992 rondde hij zijn opleiding als cardioloog af in het Leids Universitair Medisch Centrum, waar hij sindsdien werkzaam is.

Sinds juli 2011 is hij afdelingshoofd en opleider van de afdeling Hartziekten van het LUMC. Onder zijn leiding worden alle diagnostiek en behandelingen uitgevoerd, waarbij gebruik wordt gemaakt van de nieuwste technieken op het gebied van interventiecardiologie, zoals het implanteren en het repareren van een van de hartkleppen middels een katheterinterventie. Tevens is onder zijn leiding gestart met het ontwikkelen van de regionale zorgpaden waarbij het MISSION! acuut infarct, gestart in 2004, behoort tot de meest succesvolle zorginnovaties in de cardiologie.

Belangrijke onderwerpen voor de komende jaren zijn het betaalbaar houden van de zorg en het verbeteren van de kwaliteit en veiligheid. Het uitgangspunt daarbij is dat de zorg veilig, effectief en transparant moet zijn. Met andere woorden: de patiënt die aan onze zorg is toevertrouwd moet er op kunnen vertrouwen dat wij helder zijn over onze resultaten, ons uiterste doen om veilige zorg te leveren en dat wat wij doen effectief is!

Publicaties

E-health bij poliklinische follow-up van myocardinfarctpatiënten.
Huisarts en wetenschap
Edition: 0018-7070 | Pages: 1-5
Mechanical extraction of cardiac implantable electronic devices leads with long dwell time: Efficacy and safety of the step up approach.
Pacing and clinical electrophysiology : PACE
Edition: 0147-8389
Non-ST-elevation myocardial infarction in the Netherlands: room for improvement!
Netherlands heart journal : monthly journal of the Netherlands Society of Cardiology and the Netherlands Heart Foundation
Edition: 1568-5888 | Pages: 537-545
Utilization of diagnostic resources and costs in patients with suspected cardiac chest pain.
European heart journal. Quality of care & clinical outcomes
Edition: 2058-5225
Left ventricular mechanical dispersion in ischaemic cardiomyopathy: association with myocardial scar burden and prognostic implications.
European heart journal cardiovascular Imaging
Edition: 2047-2404