Bio

Dhr. Prof. dr. M.J. (Martin Jan) Schalij is cardioloog en heeft als aandachtsgebieden hartritmestoornissen, interventiecardiologie en kwaliteit en veiligheid van zorg.

In 1988 promoveerde hij op het onderwerp “Anisotropic conduction and ventricular tachycardia”. In 1992 rondde hij zijn opleiding als cardioloog af in het Leids Universitair Medisch Centrum, waar hij sindsdien werkzaam is.

Sinds juli 2011 is hij afdelingshoofd en opleider van de afdeling Hartziekten van het LUMC. Onder zijn leiding worden alle diagnostiek en behandelingen uitgevoerd, waarbij gebruik wordt gemaakt van de nieuwste technieken op het gebied van interventiecardiologie, zoals het implanteren en het repareren van een van de hartkleppen middels een katheterinterventie. Tevens is onder zijn leiding gestart met het ontwikkelen van de regionale zorgpaden waarbij het MISSION! acuut infarct, gestart in 2004, behoort tot de meest succesvolle zorginnovaties in de cardiologie.

Belangrijke onderwerpen voor de komende jaren zijn het betaalbaar houden van de zorg en het verbeteren van de kwaliteit en veiligheid. Het uitgangspunt daarbij is dat de zorg veilig, effectief en transparant moet zijn. Met andere woorden: de patiënt die aan onze zorg is toevertrouwd moet er op kunnen vertrouwen dat wij helder zijn over onze resultaten, ons uiterste doen om veilige zorg te leveren en dat wat wij doen effectief is!

Publicaties

Relation between Coronary Artery Calcium Score and Cardiovascular Events in Hodgkin Lymphoma Survivors: A Cross-Sectional Matched Cohort Study.
Cancers
Edition: 2072-6694 | Pages: 5831
Myocardial infarction care in low and high socioeconomic environments: claims data analysis.
Netherlands heart journal : monthly journal of the Netherlands Society of Cardiology and the Netherlands Heart Foundation
Edition: 1568-5888
Tolerability and beneficial effects of sacubitril/valsartan on systemic right ventricular failure.
Heart (British Cardiac Society)
Edition: 1355-6037 | Pages: 1525-1532
One-Year Mortality in Patients Undergoing an Implantable Cardioverter Defibrillator or Cardiac Resynchronization Therapy Pulse Generator Replacement: Identifying Patients at Risk.
Journal of clinical medicine
Edition: 2077-0383 | Pages: 5654
Catheter-Based Techniques for Addressing Atrioventricular Valve Regurgitation in Adult Congenital Heart Disease Patients: A Descriptive Cohort.
Journal of clinical medicine
Edition: 2077-0383 | Pages: 4798