Bio

Dhr. Prof. dr. M.J. (Martin Jan) Schalij is cardioloog en heeft als aandachtsgebieden hartritmestoornissen, interventiecardiologie en kwaliteit en veiligheid van zorg.

In 1988 promoveerde hij op het onderwerp “Anisotropic conduction and ventricular tachycardia”. In 1992 rondde hij zijn opleiding als cardioloog af in het Leids Universitair Medisch Centrum, waar hij sindsdien werkzaam is.

Sinds juli 2011 is hij afdelingshoofd en opleider van de afdeling Hartziekten van het LUMC. Onder zijn leiding worden alle diagnostiek en behandelingen uitgevoerd, waarbij gebruik wordt gemaakt van de nieuwste technieken op het gebied van interventiecardiologie, zoals het implanteren en het repareren van een van de hartkleppen middels een katheterinterventie. Tevens is onder zijn leiding gestart met het ontwikkelen van de regionale zorgpaden waarbij het MISSION! acuut infarct, gestart in 2004, behoort tot de meest succesvolle zorginnovaties in de cardiologie.

Belangrijke onderwerpen voor de komende jaren zijn het betaalbaar houden van de zorg en het verbeteren van de kwaliteit en veiligheid. Het uitgangspunt daarbij is dat de zorg veilig, effectief en transparant moet zijn. Met andere woorden: de patiënt die aan onze zorg is toevertrouwd moet er op kunnen vertrouwen dat wij helder zijn over onze resultaten, ons uiterste doen om veilige zorg te leveren en dat wat wij doen effectief is!

Publicaties

Elevated resting heart rate is a marker of subclinical left ventricular dysfunction in hodgkin lymphoma survivors.
International journal of cardiology. Heart & vasculature
Edition: 2352-9067 | Pages: 100830
Prognostic Value of Multilayer Left Ventricular Global Longitudinal Strain in Patients with ST-segment Elevation Myocardial Infarction with Mildly Reduced Left Ventricular Ejection Fractions.
The American journal of cardiology
Edition: 0002-9149 | Pages: 11-18
Impact of Mobile Health Devices for the Detection of Atrial Fibrillation: Systematic Review.
JMIR mHealth and uHealth
Edition: 2291-5222 | Pages: e26161
Normal and reference values for cardiovascular magnetic resonance-based pulse wave velocity in the middle-aged general population.
Journal of cardiovascular magnetic resonance : official journal of the Society for Cardiovascular Magnetic Resonance
Edition: 1097-6647 | Pages: 46
Validation and Feasibility of Echocardiographic Assessment of Systemic Right Ventricular Function: Serial Correlation With MRI.
Frontiers in cardiovascular medicine
Edition: 2297-055X | Pages: 644193