Bio

Dhr. Dr. A.A.W. (Arno) Roest is kindercardioloog en heeft als aandachtsgebied de non-invasieve beeldvorming van kinderen met aangeboren of verworven hartafwijkingen. Hij heeft de opleiding kindergeneeskunde in het Juliana Kinderziekenhuis, Den Haag en het Willem-Alexander Kinderziekenhuis (WAKZ), LUMC, Leiden gevolgd en zijn opleiding tot kindercardioloog in het Centrum voor Aangeboren Hartafwijkingen Amsterdam-Leiden (CAHAL).

In 2002 promoveerde hij op het proefschrift: “Exercise-MRI in congenital heart disease”. Sinds 2010 is hij kindercardioloog in het CAHAL en werkzaam in het WAKZ, LUMC. Daarnaast is hij als kindercardioloog betrokken bij het Duchenne Centrum Nederland.

Zijn onderzoeklijnen zijn
1) het gebruik van geavanceerde MRI technieken om complicaties bij kinderen met een gecorrigeerde aangeboren hartafwijking te begrijpen, vroegtijdig op te sporen en uiteindelijk te voorkomen,

2) onderzoek naar factoren die hartfalen bij jongens met Duchenne spierdystrofie mogelijk beïnvloeden,

3) onderzoek naar de relatie tussen bepaalde invloeden voor de geboorte op het krijgen van hart en vaatziekten op latere leeftijd.

Publicaties

Imaging of Congenital Heart Disease: Expect the Unexpected.
Radiology
Edition: 0033-8419 | Pages: 210285
Non-uniform mixing of hepatic venous flow and inferior vena cava flow in the Fontan conduit.
Journal of the Royal Society, Interface
Edition: 1742-5689 | Pages: 20201027
Wall shear stress in the thoracic aorta at rest and with dobutamine stress after arterial switch operation.
European journal of cardio-thoracic surgery : official journal of the European Association for Cardio-thoracic Surgery
Edition: 1010-7940 | Pages: 814-822
Reduced scan time and superior image quality with 3D flow MRI compared to 4D flow MRI for hemodynamic evaluation of the Fontan pathway.
Scientific reports
Edition: 2045-2322 | Pages: 6507
Hemodynamic interplay of vorticity, viscous energy loss, and kinetic energy from 4D Flow MRI and link to cardiac function in healthy subjects and Fontan patients.
American journal of physiology. Heart and circulatory physiology
Edition: 0363-6135 | Pages: H1687-H1698