Bio

Dhr Dr. Peter Paul (roepnaam PP) Roeleveld is kinderarts-intensivist met als aandachtsgebied postcardiochirurgische zorg en extracorporele circulatie (ECMO). Hij is opgeleid tot kinderarts in het ErasmusMC te Rotterdam en vervolgens tot kinder-intensivist in het Royal Children’s Hospital in Melbourne, Australie. Sinds 2009 is hij werkzaam op de kinderintensive care van het LUMC en werkte hij daarnaast t/m 2016 met enige regelmaat in het Royal Hospital for Sick Children in Glasgow, Schotland. Sinds 2017 is hij hoofd van de kinderintensive care van het LUMC.

Hij is medeverantwoordelijk voor het ECMO programma van het LUMC dat is uitgegroeid tot een centrum met Platinum erkenning van de Extracorporeal Life Support Organization (ELSO). Hij is zeer betrokken bij de ELSO als lid van het Europeese bestuur. Hij heeft aan meerdere internationale richtlijnen en hoofdstukken in tekstboeken mbt ECMO bijgedragen en is hij als ECMO-adviseur lid van de redactie van het wetenschappelijke tijdschrift ‘Perfusion’. Als lid van de Pediatric Cardiac Intensive Care Society is hij medeverantwoordelijk voor de jaarlijkse congres programmering (o.a. Het World Congress of Pediatric Cardiology & Cardiac Surgery in 2023).

Zijn onderzoek is gericht op meerdere klinische aspecten van postcardiochirurgische zorg, zoals ECMO, inotropie, (anti-)stolling en perioperatieve infecties. In 2021 promoveerde hij op het proefschrift: “Matters of the heart. Clinical studies in pediatric cardiac intensive care”.

Publicaties

The approach to extracorporeal cardiopulmonary resuscitation (ECPR) in children. A narrative review by the paediatric ECPR working group of EuroELSO.
Perfusion
Edition: 0267-6591 | Pages: 81S-94S
Neurocognitive, Psychosocial, and Quality of Life Outcomes After Multisystem Inflammatory Syndrome in Children Admitted to the PICU.
Pediatric critical care medicine : a journal of the Society of Critical Care Medicine and the World Federation of Pediatric Intensive and Critical Care Societies
Edition: 1529-7535 | Pages: 289-300
Extracorporeal life support provision in COVID-19 patients - An international EuroELSO 2022 update survey.
Perfusion
Edition: 0267-6591 | Pages: 13-23
Treatment of Post-Coarctectomy Hypertension With Labetalol-A 9-Year Single-Center Experience.
World journal for pediatric & congenital heart surgery
Edition: 2150-1351 | Pages: 701-706
The horizon of pediatric cardiac critical care.
Frontiers in pediatrics
Edition: 2296-2360 | Pages: 863868