Bio

Dhr Dr. Peter Paul (roepnaam PP) Roeleveld is kinderarts-intensivist met als aandachtsgebied postcardiochirurgische zorg en extracorporele circulatie (ECMO). Hij is opgeleid tot kinderarts in het ErasmusMC te Rotterdam en vervolgens tot kinder-intensivist in het Royal Children’s Hospital in Melbourne, Australie. Sinds 2009 is hij werkzaam op de kinderintensive care van het LUMC en werkte hij daarnaast t/m 2016 met enige regelmaat in het Royal Hospital for Sick Children in Glasgow, Schotland. Sinds 2017 is hij hoofd van de kinderintensive care van het LUMC.

Hij is medeverantwoordelijk voor het ECMO programma van het LUMC dat is uitgegroeid tot een centrum met Platinum erkenning van de Extracorporeal Life Support Organization (ELSO). Hij is zeer betrokken bij de ELSO als lid van het Europeese bestuur. Hij heeft aan meerdere internationale richtlijnen en hoofdstukken in tekstboeken mbt ECMO bijgedragen en is hij als ECMO-adviseur lid van de redactie van het wetenschappelijke tijdschrift ‘Perfusion’. Als lid van de Pediatric Cardiac Intensive Care Society is hij medeverantwoordelijk voor de jaarlijkse congres programmering (o.a. Het World Congress of Pediatric Cardiology & Cardiac Surgery in 2023).

Zijn onderzoek is gericht op meerdere klinische aspecten van postcardiochirurgische zorg, zoals ECMO, inotropie, (anti-)stolling en perioperatieve infecties. In 2021 promoveerde hij op het proefschrift: “Matters of the heart. Clinical studies in pediatric cardiac intensive care”.

Publicaties

Invited Commentary: Residual Lesions and ECMO: Seek and You Shall Find Ways to Narrow the ECMO Gap.
World journal for pediatric & congenital heart surgery
Edition: 2150-1351 | Pages: 614-615
Extracorporeal Membrane Oxygenation in Children with Coronavirus Disease 2019: Preliminary Report from the Collaborative European Chapter of the Extracorporeal Life Support Organization Prospective Survey.
ASAIO journal (American Society for Artificial Internal Organs : 1992)
Edition: 1058-2916 | Pages: 121-124
Rhinovirus Detection in the Nasopharynx of Children Undergoing Cardiac Surgery Is Not Associated With Longer PICU Length of Stay: Results of the Impact of Rhinovirus Infection After Cardiac Surgery in Kids (RISK) Study.
Pediatric critical care medicine : a journal of the Society of Critical Care Medicine and the World Federation of Pediatric Intensive and Critical Care Societies
Edition: 1529-7535 | Pages: e79-e90
Anti-Xa versus time-guided anticoagulation strategies in extracorporeal membrane oxygenation: a systematic review and meta-analysis.
Perfusion
Edition: 0267-6591 | Pages: 501-512
Position Paper on Global Extracorporeal Membrane Oxygenation Education and Educational Agenda for the Future: A Statement From the Extracorporeal Life Support Organization ECMOed Taskforce.
Critical care medicine
Edition: 0090-3493 | Pages: 406-414