Bio

Mw. Dr. M.R.M. (Monique) Jongbloed is cardioloog en heeft als aandachtsgebieden aangeboren hartafwijkingen en klinische anatomie & embryologie.

In 2006 promoveerde zij cum laude op het onderwerp “Development of the cardiac conduction system and cardiac anatomy in relation to genesis and treatment of arrhythmias”. In 2010 rondde zij de opleiding tot cardioloog af en momenteel is zij werkzaam als cardioloog in het team voor aangeboren hartafwijkingen.

Daarnaast is zij werkzaam als anatoom/embryoloog op de afdeling Anatomie & Embryologie van het LUMC, waar zij onderzoek doet naar de ontwikkeling van het cardiale geleidingssysteem en het ontstaan van aangeboren hartafwijkingen. Zij is nauw betrokken bij studentenonderwijs, nationaal en internationaal onderwijs op het gebied van de morfologie van het hart en het ontstaan van aangeboren hartafwijkingen.

Publicaties

Disturbed nitric oxide signalling gives rise to congenital bicuspid aortic valve and aortopathy.
Disease models & mechanisms
Edition: 1754-8403
Medication in adults after atrial switch for transposition of the great arteries: clinical practice and recommendations.
European heart journal. Cardiovascular pharmacotherapy
Edition: 2055-6837
Reduced right ventricular function on cardiovascular magnetic resonance imaging is associated with uteroplacental impairment in tetralogy of Fallot.
Journal of cardiovascular magnetic resonance : official journal of the Society for Cardiovascular Magnetic Resonance
Edition: 1097-6647 | Pages: 52
Lack of diagnostic utility of the ECG-derived ventricular gradient in patients with suspected acute pulmonary embolism.
Journal of electrocardiology
Edition: 0022-0736 | Pages: 141-146
Human adult cardiac autonomic innervation: Controversies in anatomical knowledge and relevance for cardiac neuromodulation.
Autonomic neuroscience : basic & clinical
Edition: 1566-0702 | Pages: 102674