Bio

Dhr. Dr A.D.J. (Derk Jan) Ten Harkel is kindercardioloog en heeft als aandachtsgebied de echocardiografie van kinderen met een aangeboren hartafwijking, inclusief de foetale echocardiografie. Wekelijks is er een gezamenlijk spreekuur met de afdelingen verloskunde en kindercardiologie om op basis van de beeldvorming de gevonden afwijkingen met de ouders te bespreken. Hij heeft de opleiding kindergeneeskunde gevolgd in het Juliana Kinder Ziekenhuis te Den Haag en het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). De opleiding tot kindercardioloog heeft hij gevolgd in het LUMC en het AMC te Amsterdam.

Zijn promotieonderzoek heeft hij in 1992 afgerond bij de afdeling Interne Geneeskunde van het AMC met als titel ”Body fluid shifts and cardiovascular control; studies in healthy humans and patients with autonomic failure”

Nadat hij van 2001 tot 2008 als kindercardioloog was verbonden aan het Erasmus MC te Rotterdam, is hij vanaf 2008 verbonden aan het LUMC.

Naast de zorg voor patiënten begeleidt hij verschillende onderzoekers bij hun promotie traject, vooral op het gebied van de lange termijn effecten van het hebben van een aangeboren hartafwijking.
Als hoofd echolaboratorium geeft hij leiding aan een team echolaboranten.

Publicaties

Improvement of physical activity levels in children and adolescents after surgery for congenital heart disease: preferences and use of physical therapy.
Disability and rehabilitation
Edition: 0963-8288 | Pages: 1-8
Assessment of human fetal cardiac autonomic nervous system development using color tissue Doppler imaging.
Echocardiography (Mount Kisco, N.Y.)
Edition: 0742-2822
Validation and Feasibility of Echocardiographic Assessment of Systemic Right Ventricular Function: Serial Correlation With MRI.
Frontiers in cardiovascular medicine
Edition: 2297-055X | Pages: 644193
Dobutamine stress testing for the evaluation of atrial and diastolic ventricular function in Fontan patients.
Open heart
Edition: 2053-3624
The prognosis of common arterial trunk from a fetal perspective: A prenatal cohort study and systematic literature review.
Prenatal diagnosis
Edition: 0197-3851 | Pages: 754-765