Bio

Mw. Dr. M.C. (Monique) Haak is gynaecoloog-perinatoloog en foetaal chirurg. Haar aandachtsgebied is de foetale geneeskunde, met in het bijzonder aangeboren hartafwijkingen.

Zij promoveerde in 2003 op het proefschrift: Nuchal Translucency and cardiac failure: association of speculation? Zij rondde haar opleiding tot gynaecoloog aan het VU Medisch Centrum af in 2007 en was staflid in het VUmc tot 2011, waarna zij in het LUMC ging werken als foetaal chirurg. Zij is gespecialiseerd in de echoscopische diagnostiek van aangeboren afwijkingen, en coördinator van de foetale hartpoli, waarin ouders, die een kind met een aangeboren hartafwijking verwachten, terecht kunnen. Zij ontwikkelde deze poli met aandacht voor de fysiologie voor de zwangerschap en baring, met daarin een goede opvang van het kind centraal. Ook krijgt de emotionele voorbereiding op het traject dat volgt, daarin veel aandacht. Voorts is zij is één van de 2 foetaal chirurgen in Nederland die de foetale klep dilatatie verrichten.

Haar research richt zich op het verbeteren van de prenatale diagnostiek van foetale hartafwijkingen, de foetale groei en neurologische ontwikkeling van foetussen met een aangeboren hartafwijkingen en foetale hartfunctie.

Publicaties

Serial neurosonography in fetuses with congenital heart defects shows mild delays in cortical development.
Prenatal diagnosis
Edition: 0197-3851
Placenta morphology and biomarkers in pregnancies with congenital heart disease - A systematic review.
Placenta
Edition: 0143-4004 | Pages: 189-196
Ultrasound measurements of brain structures differ between moderate-late preterm and full-term infants at term equivalent age.
Early human development
Edition: 0378-3782 | Pages: 105424
Cardiac time intervals and myocardial performance index for prediction of twin-twin transfusion syndrome.
Prenatal diagnosis
Edition: 0197-3851
Assessment of human fetal cardiac autonomic nervous system development using color tissue Doppler imaging.
Echocardiography (Mount Kisco, N.Y.)
Edition: 0742-2822 | Pages: 974-981