Bio

Mw. Dr. M.C. (Monique) Haak is gynaecoloog-perinatoloog en foetaal chirurg. Haar aandachtsgebied is de foetale geneeskunde, met in het bijzonder aangeboren hartafwijkingen.

Zij promoveerde in 2003 op het proefschrift: Nuchal Translucency and cardiac failure: association of speculation? Zij rondde haar opleiding tot gynaecoloog aan het VU Medisch Centrum af in 2007 en was staflid in het VUmc tot 2011, waarna zij in het LUMC ging werken als foetaal chirurg. Zij is gespecialiseerd in de echoscopische diagnostiek van aangeboren afwijkingen, en coördinator van de foetale hartpoli, waarin ouders, die een kind met een aangeboren hartafwijking verwachten, terecht kunnen. Zij ontwikkelde deze poli met aandacht voor de fysiologie voor de zwangerschap en baring, met daarin een goede opvang van het kind centraal. Ook krijgt de emotionele voorbereiding op het traject dat volgt, daarin veel aandacht. Voorts is zij is één van de 2 foetaal chirurgen in Nederland die de foetale klep dilatatie verrichten.

Haar research richt zich op het verbeteren van de prenatale diagnostiek van foetale hartafwijkingen, de foetale groei en neurologische ontwikkeling van foetussen met een aangeboren hartafwijkingen en foetale hartfunctie.

Publicaties

Cardiac time intervals and myocardial performance index for prediction of twin-twin transfusion syndrome.
Prenatal diagnosis
Edition: 0197-3851
Assessment of human fetal cardiac autonomic nervous system development using color tissue Doppler imaging.
Echocardiography (Mount Kisco, N.Y.)
Edition: 0742-2822
Biallelic loss-of-function variants in PLD1 cause congenital right-sided cardiac valve defects and neonatal cardiomyopathy.
The Journal of clinical investigation
Edition: 0021-9738
The prognosis of common arterial trunk from a fetal perspective: A prenatal cohort study and systematic literature review.
Prenatal diagnosis
Edition: 0197-3851 | Pages: 754-765
Respiratory distress syndrome and bronchopulmonary dysplasia after fetal growth restriction: Lessons from a natural experiment in identical twins.
EClinicalMedicine
Edition: 2589-5370 | Pages: 100725