Bio

Mw. Dr. M.C. (Monique) Haak is gynaecoloog-perinatoloog en foetaal chirurg. Haar aandachtsgebied is de foetale geneeskunde, met in het bijzonder aangeboren hartafwijkingen.

Zij promoveerde in 2003 op het proefschrift: Nuchal Translucency and cardiac failure: association of speculation? Zij rondde haar opleiding tot gynaecoloog aan het VU Medisch Centrum af in 2007 en was staflid in het VUmc tot 2011, waarna zij in het LUMC ging werken als foetaal chirurg. Zij is gespecialiseerd in de echoscopische diagnostiek van aangeboren afwijkingen, en coördinator van de foetale hartpoli, waarin ouders, die een kind met een aangeboren hartafwijking verwachten, terecht kunnen. Zij ontwikkelde deze poli met aandacht voor de fysiologie voor de zwangerschap en baring, met daarin een goede opvang van het kind centraal. Ook krijgt de emotionele voorbereiding op het traject dat volgt, daarin veel aandacht. Voorts is zij is één van de 2 foetaal chirurgen in Nederland die de foetale klep dilatatie verrichten.

Haar research richt zich op het verbeteren van de prenatale diagnostiek van foetale hartafwijkingen, de foetale groei en neurologische ontwikkeling van foetussen met een aangeboren hartafwijkingen en foetale hartfunctie.

Publicaties

Prognostic accuracy of factors associated with poor outcome in prenatally diagnosed sacrococcygeal teratoma: A systematic review and meta-analysis.
Prenatal diagnosis
Edition: 0197-3851 | Pages: 1495-1505
Informed choice and routinization of the second-trimester anomaly scan: a national cohort study in the Netherlands.
BMC pregnancy and childbirth
Edition: 1471-2393 | Pages: 694
Fetal growth restriction inhibits childhood growth despite catch-up in discordant identical twins: an observational cohort study.
European journal of endocrinology
Edition: 0804-4643 | Pages: 183-189
A robust and standardized method to isolate and expand mesenchymal stromal cells from human umbilical cord.
Cytotherapy
Edition: 1465-3249 | Pages: 1057-1068
Response to "Placenta insufficiency and congenital heart defects".
American journal of obstetrics & gynecology MFM
Edition: 2589-9333 | Pages: 101071