Bio

Dhr. Prof. Dr. N.A. (Nico) Blom is kindercardioloog en heeft als aandachtsgebied de behandeling van hartritmestoornissen en katheterinterventies bij kinderen en patiënten met aangeboren hartafwijkingen. Hij heeft de opleiding kindergeneeskunde in het Emma Kinderziekenhuis-AMC en de opleiding kindercardiologie in het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) gevolgd.

In 2003 promoveerde hij op het onderwerp “The sinus venosus in heart development, contribution to the cardiac conduction system and atrial septum”.

Sinds 2008 is hij hoofd van de afdeling kindercardiologie van het Centrum Aangeboren Hartafwijkingen Amsterdam-Leiden (CAHAL) en werkzaam in het Amsterdam UMC en in het LUMC. Onder zijn leiding is de afdeling kindercardiologie van het CAHAL uitgegroeid tot een nationaal en internationaal toonaangevend centrum op het gebied van cardiale beeldvorming, interventiecardiologie, foetale cardiologie en kinderelektrofysiologie.

Publicaties

Indications and management of implantable cardioverter-defibrillator therapy in childhood hypertrophic cardiomyopathy.
Cardiology in the young
Edition: 1047-9511 | Pages: 681-698
Fluid Overload in Pediatric Univentricular Patients Undergoing Fontan Completion.
Journal of cardiovascular development and disease
Edition: 2308-3425 | Pages: 156
Ventricular function and biomarkers in relation to repair and pulmonary valve replacement for tetralogy of Fallot.
Open heart
Edition: 2053-3624 | Pages: e002238
Non-invasive identification of slow conducting anatomical isthmuses in patients with tetralogy of Fallot by 3D late gadolinium enhancement cardiovascular magnetic resonance imaging
Structured Multidisciplinary Follow-Up After Pediatric Intensive Care: A Model for Continuous Data-Driven Health Care Innovation.
Pediatric critical care medicine : a journal of the Society of Critical Care Medicine and the World Federation of Pediatric Intensive and Critical Care Societies
Edition: 1529-7535 | Pages: e003213