Bio

Dhr. Prof. Dr. N.A. (Nico) Blom is kindercardioloog en heeft als aandachtsgebied de behandeling van hartritmestoornissen en katheterinterventies bij kinderen en patiënten met aangeboren hartafwijkingen. Hij heeft de opleiding kindergeneeskunde in het Emma Kinderziekenhuis-AMC en de opleiding kindercardiologie in het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) gevolgd.

In 2003 promoveerde hij op het onderwerp “The sinus venosus in heart development, contribution to the cardiac conduction system and atrial septum”.

Sinds 2008 is hij hoofd van de afdeling kindercardiologie van het Centrum Aangeboren Hartafwijkingen Amsterdam-Leiden (CAHAL) en werkzaam in het Amsterdam UMC en in het LUMC. Onder zijn leiding is de afdeling kindercardiologie van het CAHAL uitgegroeid tot een nationaal en internationaal toonaangevend centrum op het gebied van cardiale beeldvorming, interventiecardiologie, foetale cardiologie en kinderelektrofysiologie.

Publicaties

The SIDECAR project: S-IcD registry in European paediatriC and young Adult patients with congenital heaRt defects.
Europace : European pacing, arrhythmias, and cardiac electrophysiology : journal of the working groups on cardiac pacing, arrhythmias, and cardiac cellular electrophysiology of the European Society of Cardiology
Edition: 1099-5129 | Pages: euac162
Orthostatic stress response in pediatric Fontan patients and the effect of ACE inhibition.
PloS one
Edition: 1932-6203 | Pages: e0273940
2022 ESC Guidelines for the management of patients with ventricular arrhythmias and the prevention of sudden cardiac death.
European heart journal
Edition: 0195-668X | Pages: ehac262
Functional Echocardiographic and Serum Biomarker Changes Following Surgical and Percutaneous Atrial Septal Defect Closure in Children.
Journal of the American Heart Association
Edition: 2047-9980 | Pages: e024072
Outcomes of Patients With Catecholaminergic Polymorphic Ventricular Tachycardia Treated With β-Blockers.
JAMA cardiology
Edition: 2380-6583 | Pages: 504-512