VWS besluit tot concentratie zorg voor de aangeboren hartpatiënt

Maandagavond heeft de demissionair minister van VWS laten weten dat de aangeboren hartchirurgie in Nederland geconcentreerd gaat worden in Rotterdam en Utrecht.

De demissionair minister heeft daarover een brief gestuurd naar de Tweede Kamer. Dit is uiteraard een enorme deceptie voor ons als LUMC, dat samen met Amsterdam UMC deze zorg al ruim 25 jaar levert binnen het Centrum voor Aangeboren Hartafwijkingen CAHAL.

Het LUMC voert al 70 jaar kinderhartoperaties uit en heeft aan de basis gestaan van veel innovaties. Het is dus voor ons een onbegrijpelijke beslissing. We gaan deze uitkomst zorgvuldig bestuderen. De implicaties van het besluit van de demissionair  minister voor onze organisatie in zijn geheel en CAHAL in het bijzonder, zijn groot. Wij beraden ons op de te nemen stappen.

Op dit moment gaat de kindercardiologische en kinderhartchirurgische en de zorg voor de volwassen aangeboren hartpatiënt zorg in het LUMC en CAHAL onverminderd door. Het CAHAL voldoet al meer dan 25 jaar aan alle vergunningen en eisen. Het besluit heeft dan ook niets te maken met de kwaliteit van zorg die door het LUMC en CAHAL geleverd worden. Daarnaast is er geen reden om de zorg voor alle patiënten met een hartaandoening aan te passen. Patiënten en ouders van patiënten kunnen en mogen van ons dezelfde hoogkwalitatieve zorg verwachten, zoals die al jaren geleverd wordt. Wij blijven dag en nacht voor onze patiënten en hun ouders klaarstaan. Ook mogen zij erop vertrouwen dat wij er alles aan doen om deze zorg in het LUMC en binnen CAHAL te blijven bieden. We zullen patiënten en ouders op de hoogte houden van verdere ontwikkelingen.

bron: LUMC

© CAHAL 21 december 2021