VWS besluit tot concentratie aangeboren hartchirurgie buiten Amsterdam en Leiden

Begin deze week heeft demissionair minister Hugo de Jonge (VWS) laten weten dat de aangeboren hartchirurgie in Nederland geconcentreerd gaat worden in Rotterdam en Utrecht.

De demissionair minister heeft daarover een brief gestuurd naar de Tweede Kamer. Dit is uiteraard een enorme teleurstelling voor Amsterdam UMC en LUMC, die deze zorg samen al ruim 25 jaar leveren binnen het Centrum voor Aangeboren Hartafwijkingen CAHAL. Beide instellingen gaan deze uitkomst zorgvuldig bestuderen. En Amsterdam UMC onderschrijft wat het LUMC al eerder meldde: ‘De implicaties van het besluit van de demissionair minister voor onze organisatie in zijn geheel en CAHAL in het bijzonder, zijn groot. Wij beraden ons op de te nemen stappen’.

Zorg gaat onverminderd door

Op dit moment gaat de kindercardiologische en kinderhartchirurgische en zorg voor de volwassen aangeboren hartpatiënt in Amsterdam UMC, LUMC en CAHAL onverminderd door. Het CAHAL voldoet al meer dan 25 jaar aan alle vergunningen en eisen. Dit besluit heeft dan ook niets te maken met de geleverde kwaliteit van zorg. Daarnaast is er geen reden om de zorg voor patiënten met een hartaandoening aan te passen. Patiënten en ouders van patiënten kunnen en mogen van ons de hoogkwalitatieve zorg verwachten die al zoveel jaren geleverd wordt. Wij blijven dag en nacht voor onze patiënten en hun ouders klaarstaan. Ook mogen zij erop vertrouwen dat wij er alles aan doen om deze zorg  te blijven bieden. We zullen patiënten en ouders op de hoogte houden van verdere ontwikkelingen.

Bron: Amsterdam UMC & LUMC

© CAHAL 23 december 2021