Vandaag op Wereld Hart Dag staat het hart centraal

Vandaag is het “Wereld Hart Dag”. Een dag georganiseerd door de World Heart Federation waarop er aandacht wordt gevraagd voor hart- en vaatziekten en het hart wereldwijd centraal staat. In Nederland zijn er 1,5 miljoen mensen met een chronische hart- en vaatziekte.

Gezonde leefstijl verlaagt risico hart- en vaatziekten
CAHAL besteedt vandaag daarom extra aandacht het belang van een gezonde leefstijl. Door voldoende bewegen, gezond eten, stress verlagen en niet roken verlaag je de kans op een verworven hartziekte (zoals aderverkalking of een hartinfarct). Als je een aangeboren hartaandoening hebt en misschien al één of meerdere keren geopereerd bent, willen we de kans op een verworven hartaandoening natuurlijk zo laag mogelijk houden.

World Heart Day 600x400

Kinderen met aangeboren hartafwijkingen worden volwassen
Bij CAHAL zien we iedere dag de impact van hart- en vaatziekten. Per jaar worden er in Nederland ruim 1000 kinderen met een aangeboren hartafwijking (AHA) geboren. Naar schatting telt Nederland ongeveer 75.000 personen met een AHA.

Door de verbeteringen in de zorg bereikt 85% van de kinderen met een AHA de volwassen leeftijd! Dit hangt vooral af van de ernst van de afwijking. Ongeveer 90% van de patiënten met milde AHA, 75% met matige AHA en 40% met ernstige AHA bereikt de leeftijd van 60 jaar. Elke levensfase brengt voor patiënten met een AHA nieuwe uitdagingen met zich mee.

Levensloopzorg
Daarom hebben we binnen CAHAL voor elke levensfase aandacht voor deze uitdagingen, zoals:

sportkeuring en sportadvies, gezonde leefstijl, studie-/beroepskeuze, anticonceptie, gezinsplanning en seksuologie, maar ook – als het helaas niet beter kan worden – zorg gericht op comfort, ook wel Advanced Care Planning (ACP) genoemd.

Meer lezen over een gezonde leefstijl en hart- en vaatziekten? Neem een kijkje op de website van Patiëntenvereniging Aangeboren Hartafwijkingen of de Hartstichting.

© CAHAL 29 september 2022