Symposium: IEEE Milestone Award “String Galvanometer”

In 1901 ontwikkelde Willem Einthoven in Leiden de snaargalvanometer. Met de uitvinding van dit apparaat vond hij het elektrocardiogram (ECG) uit als diagnostisch instrument voor patiënten met problemen aan het hart. Vanwege de vooraanstaande rol die Einthoven heeft gespeeld bij de ontwikkeling van de elektrocardiografie wordt hij ook wel “Father of Electrocardiography” genoemd. Einthoven ontving in 1924 de Nobelprijs voor zijn uitvinding.

Snaargalvanometer + Einthoven
Snaargalvanometer

Met trots kunnen wij zeggen dat het ECG binnen de cardiologie, en daarmee uiteraard ook binnen het Centrum Aangeboren Hartafwijkingen Leiden-Amsterdam (CAHAL), tot op de dag van vandaag nog steeds de meest gebruikte diagnostische methodiek is. Op vrijdag 8 april 2022 organiseert de afdeling Hartziekten van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) daarom in samenwerking met the Institute of Electrical and Electronics Engineers (IEEE) het symposium: IEEE Milestone Award “String Galvanometer”. The heritage and the promise of electrocardiography and electrophysiology. Tijdens dit symposium wordt de prestigieuze IEEE Milestone Award uitgereikt aan de Universiteit Leiden en het LUMC vanwege de uitvinding van de snaargalvanometer.

Het symposium gaat door middel van diverse lezingen in op de historische achtergrond van de snaargalvanometer als basis voor de moderne elektrocardiograaf, en kijkt vooruit naar de toekomstige mogelijkheden van de elektrocardiografie en elektrofysiologie. Aan het eind van het symposium zal de Einthoven Lecture gegeven worden door Prof. dr. Katja Zeppenfeld.

Iedereen die interesse heeft, is welkom om het symposium bij te wonen!

Accreditatie: 4 uur toegekend door NVVC en NVKF
Kosten: gratis
Locatie: LUMC (of online indien de covid-19 maatregelen dat noodzakelijk achten)

Bekijk de flyer voor meer informatie over het symposium.
Aanmelden voor het symposium kan via deze link

© CAHAL 11 februari 2022