Rapport over toekomst kinderhartchirurgie uitgesteld

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft om uitstel gevraagd voor het opleveren van het rapport over de toekomst van de kinderhartchirurgie.

In februari 2022 debatteerde de Tweede Kamer met minister Kuipers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) over het voorgenomen besluit tot concentratie van kinderhartchirurgische zorg in twee centra, Rotterdam en Utrecht. Het besluit zou betekenen dat het Centrum Aangeboren Hartafwijkingen Amsterdam Leiden (CAHAL) van het LUMC en Amsterdam UMC moet sluiten. Het CAHAL verzet zich tegen de voorgenomen sluiting van kinderhartcentrum. Naar aanleiding van het debat heeft minister Kuipers de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) gevraagd om een onderzoek te starten naar de gevolgen van de concentratie voor de betrokken zorginstellingen, zorgverleners, patiënten en hun naasten.

In eerste instantie zou het rapport eind september 2022 door de NZa worden opgeleverd. Naar verwachting zal de zogeheten impactanalyse nu begin december 2022 gereed zijn. Op basis hiervan wordt besloten hoeveel centra voor kinderhartchirurgie er in Nederland mogen blijven en welke dit zijn.

Lees alles over de laatste stand van zaken betreffende de toekomst van kinderhartchirurgie op de websites van het Amsterdam UMC en LUMC.  

© CAHAL 30 augustus 2022