Primeur in de Benelux: percutane implantatie van Venus P-valve hartklepprothese in 2 patiënten

Op 12 april heeft in het hartcentrum van het Amsterdam UMC succesvolle implantatie van een Venus P valve via een hartkatheterisatie bij 2 patiënten plaatsgevonden. Interventiecardiologen Prof. dr. de Winter, dr. Beijk en kindercardioloog dr. Straver voerden deze procedure uit.

De Venus P valve is een hartklepprothese voor de longslagaderklep die met een hartkatheterisatie via de lies geïmplanteerd wordt. De klep is beschikbaar in maten die ruimer zijn dan de gangbare hartklepprotheses, hetgeen noodzakelijk kan zijn bij bijvoorbeeld patiënten met een aangeboren hartaandoening.

De eerste procedure werd uitgevoerd bij een volwassen patiënt met een aangeboren hartaandoening (tetralogie van Fallot).  De tweede procedure werd uitgevoerd bij een patiënt met een verworven hartklepaandoening. Bij beide patienten was er sprake van ernstige lekkage van de longslagaderklep. Open hartchirurgie was te hoog risico en de longslagader was te ruim voor de gangbare klepprotheses. Implantatie was bij beide patiënten succesvol met volledig verdwijnen van de lekkage.

Met deze toevoeging voor het implanteren van hartklepprotheses via een hartkatheterisatie vergroten we binnen CAHAL de mogelijkheden voor het behandelen van patiënten met een aangeboren en verworven hartaandoening.

© CAHAL 14 april 2023