Onderzoekers van CAHAL ontvangen beurs van Strong Babies

Recent hebben Jesse Weeda, promovendus bij de Neonatologie en Kindercardiologie, en Sophie Groene, postdoctoraal onderzoeker bij de Neonatologie, elk de Jonge Onderzoekers beurs van Strong Babies van 10.000 euro in ontvangst mogen nemen. Strong Babies is een organisatie die zich inzet voor het terugdringen van vroeggeboorte en voor een betere kwaliteit van leven van te vroeg geboren kinderen.

Jesse Weeda gaat onderzoek doen naar de bloedstroom door het hart van pasgeboren voldragen en te vroeg geboren baby’s direct na de geboorte, en hoe dit wordt beïnvloed door ademhaling en het moment van navelstrengafklemming. Een beter begrip van de fysiologische veranderingen die plaatsvinden direct na de geboorte, kan bijdragen aan het bepalen van de optimale timing van navelstrengafklemming. Dit kan op zijn beurt bijdragen aan een verbetering van de zorg voor kwetsbare pasgeborene.

Sophie Groene zal onderzoek gaan doen naar de breinontwikkeling van een kwetsbare groep eeneiige tweelingen, met een groot groeiverschil tijdens de zwangerschap. Door een ongelijke placentaverdeling blijft een kind achter in de groei terwijl het andere kind wel goed groeit. Door het onderzoeken van zowel de structurele breinontwikkeling met echografie en MRI in de eerste weken na geboorte, als de functionele breinontwikkeling met follow-up op latere leeftijd, kunnen we een beter idee krijgen van hoe foetale groeirestrictie de neuropsychologische ontwikkeling van kinderen echt beïnvloedt

Strongbaby For Web
© CAHAL 20 november 2023