Kinderhartmissie CAHAL – Suriname 2021

Op dit moment is er een team van specialisten uit het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en Amsterdam UMC in Suriname aan het werk om de kinderen die daar leven met een hartaandoening weer een toekomst te geven!

Jaarlijks worden in Suriname 20 tot 30 kinderen geboren met een ernstige hartaandoening. Zij kunnen direct na hun geboorte veel last hebben van een hartaandoening, bijvoorbeeld als er een groot gat is tussen beide hartkamers of als 1 van de hartkleppen ernstig vernauwd is. Met een goede behandeling hebben deze kinderen een vrijwel normale toekomst en levensverwachting. Daarvoor is echter wel een open hart operatie of een katheter-interventie nodig. Hiervoor zijn speciale kennis, vaardigheden en apparatuur nodig die op dit moment nog niet voorhanden zijn in Suriname. 

Door een nauwe samenwerking tussen de kinderhartspecialisten van het Centrum Aangeboren Hartafwijkingen Amsterdam-Leiden (CAHAL) en de artsen en verpleegkundigen van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP) hebben al vele kinderen met een aangeboren hartaandoening in Suriname weer een toekomst gekregen. De goede samenwerking tussen deze artsen dateert al uit de jaren ’70. Inmiddels is er een volledig opgeleide kindercardioloog in Suriname, die kinderen grotendeels zelf kan beoordelen.

Sinds 1995 werkt het LUMC samen met het Amsterdam UMC binnen het CAHAL in de zorg voor kinderen met en aangeboren hartaandoening. Sinds 1999 worden de hartmissies structureel naar Suriname georganiseerd. Men begon met katheter-interventies, sinds 2005 voert men ook open hartoperaties uit. Inmiddels zijn er in Suriname meer dan 140 operaties bij kinderen met een hartaandoening uitgevoerd en meer dan 250 katheterisaties. Een ander belangrijk doel van deze missies is verdere scholing van de medewerkers van het AZP.

Van 6 tot 22 november 2021 werkt een groep van 15 kinderhartspecialisten – bestaande uit een kinderhartchirurg, kindercardioloog, perfusionist, kinder IC-arts en anesthesisten, operatieassistenten en IC verpleegkundigen – samen met de Surinaamse artsen en verpleegkundigen om in totaal 15 kinderen te opereren.

Img 20211109 Wa0004 7
Img 20211109 Suriname1 9

22 november komen de medewerkers van deze hartmissie terug naar Nederland: laten we ze een warm welkom geven!

© CAHAL 16 november 2021