Hartstichting maakt doelen en ambities landelijke hart- en vaatagenda bekend

Ruim tienduizend Nederlanders gaven er hun mening over. En nog eens honderd onderzoekers, zorgverleners, adviseurs en patiënten droegen eraan bij met hun expertise: de landelijke hart- en vaatagenda. 9 Oktober maakte de Hartstichting de ambities en doelen bekend. CAHAL sluit zich graag bij deze agenda aan.

Infographic V1nl

Hart- en vaatziekten zijn de tweede doodsoorzaak in Nederland. Ook zijn hart- en vaatziekten de belangrijkste reden voor ziekenhuisopnamen. Op dit moment lijden 1,7 miljoen mensen in Nederland aan een hart- of vaatziekte. Dat kan en moet anders. Hoe? Dat kan iedereen nu lezen in het rapport Landelijke hart- en vaatagenda

En dat is pas het begin. De agenda is opgesteld op het initiatief van de Hartstichting door onderzoekers, zorgverleners, patiënten en beleidsmakers. En uitdrukkelijk bedoeld als routekaart om de zeven topprioriteiten, die we samen hebben vastgesteld, ook samen aan te pakken. CAHAL roept haar achterban dan ook van harte op om het rapport te lezen en zich erbij aan te sluiten.

Lees hier het rapport landelijke hart- en vaatagenda

Dit zijn de 7 ambities van de hart- en vaatagenda

  • Zorg voor iedereen
  • Oog voor verschillen
  • Kennis sneller toepassen
  • Gezonde omgeving
  • Op tijd ontdekken
  • Behandel op maat
  • Hartfalen aanpakken

Gedragen keuzes

“Hart- en vaatziekten zijn een van de grootste gezondheidsproblemen van Nederland. Ook al behoren de zorg én onderzoekers in Nederland tot de beste van de wereld: het aantal mensen met hart- en vaatziekten stijgt veel harder dan de groei van onze bevolking. Alleen samen met de overheid en met iedereen in het hart- en vaatveld kunnen we Nederland hartgezonder maken”, vertelt RebeccaAbma-Schouten, hoofd onderzoek van de Hartstichting en verantwoordelijk voor de totstandkoming van de agenda. “In deze agenda maken we breed gedragen keuzes voor welke zeven topprioriteiten we extra stappen gaan zetten. Wat doet er het meeste toe? Waar heb je de Hartstichting nodig? En, misschien nog wel belangrijker, wat kunnen anderen doen?”

De grootste uitdaging daarbij was, om tot onderwerpen te komen die voor iedereen de urgentie onderstreepten om de groei van hart- en vaatziekte te keren. Een begeleidingscommissie zag daarop toe. Arthur Wilde, onderzoeker en voorzitter van de begeleidingscommissie: “We hebben zoveel mensen geraadpleegd dat we ons tijdens het proces ons wel eens zorgen maakten dat we straks een agenda met twintig onderwerpen zouden hebben. Maar heel opvallend: onderzoekers, zorgverleners, patiënten en donateurs van de Hartstichting bleken het verrassend eens.”

Een brede agenda

Nieuw aan de hart- en vaatagenda, opvolger van de onderzoeksagenda, is de aanpak, die breder is dan alleen het financieren van onderzoek. Zo staan er onderwerpen op als toekomstbestendigheid van de zorg, het bevorderen van preventie, het vergroten van het maatschappelijke besef én tijdige herkenning van ernstige hart- en vaatziekten.

Het gaat in de agenda uitdrukkelijk om het stellen van prioriteiten, stelt Wilde. “Dat we kiezen voor deze grootste uitdagingen, wil niet zeggen dat er geen aandacht meer is voor specifiek fundamenteel onderzoek of ziektebeelden die nu niet in de agenda staan. In de onderzoeksconsortia en het Dekkerprogramma blijft zeker aandacht voor fundamenteel onderzoek en andere belangrijke ziektebeelden, zoals beroertes, hartinfarcten, aneurysmata en erfelijke hart- en vaatziekten.”

Doe je mee?

Nieuw aan de hart- en vaatagenda, opvolger van de onderzoeksagenda, is de aanpak, die breder is dan alleen het financieren van onderzoek. Zo staan er onderwerpen op als toekomstbestendigheid van de zorg, het bevorderen van preventie, het vergroten van het maatschappelijke besef én tijdige herkenning van ernstige hart- en vaatziekten.

Met de hart- en vaatagenda staan we sterk: samen kunnen we zorgen dat er minder mensen hart- en vaatziekten krijgen. Om dat te bereiken, moet er nog veel gebeuren. Wat? Dat lees je in het uitgebreide rapport.

Lees het rapport landelijke hart- en vaatagenda op de website van de Hartstichting

© CAHAL 10 oktober 2024