Aanzienlijke reductie in röntgenstraling bij katheterbehandeling van hartritmestoornissen bij kinderen door “electro-anatomical mapping”

Een van de speerpunten van het CAHAL is de gespecialiseerde katheterbehandeling van hartritmestoornissen bij kinderen met en zonder aangeboren hartaandoeningen. Deze behandeling wordt door onze kinderelektrofysiologen uitgevoerd, zelfs al bij pasgeboren baby’s. Door jarenlang opgebouwde expertise is de succeskans van de behandeling zeer hoog.

Waar vroeger (en in vele hartcentra nog steeds) standaard röntgenstraling wordt gebruikt voor deze behandeling, wordt binnen het CAHAL sinds 2017 bij kinderen gebruik gemaakt van een “electro-anatomical mapping” systeem. Met dit systeem kan dezelfde katheterbehandeling worden uitgevoerd zonder röntgenstraling. Hierdoor wordt voorkomen dat later in het leven complicaties als kanker kunnen ontstaan ten gevolge van het gebruik van röntgenstraling.

Een recent gepubliceerd wetenschappelijk artikel van Bertels en collega’s toonde aan dat na introductie van dit nieuwe systeem in het CAHAL, de kans op een succesvolle behandeling onveranderd hoog is. Daarnaast zorgt de toepassing van deze nieuwe techniek uiteraard voor een aanzienlijke reductie van het gebruik van röntgenstraling.

Klik hier voor het artikel van Bertels et al in Cardiology in the Young.

Cahal Artikel Featured Image Nieuwsbericht 1200x800 Hc1
© LUMC 2023

© CAHAL 31 januari 2024